mn 002 uniprom podgorica iskopavanje boksita proizvodnja aluminijuma hotel budva hotel tara hotel zija Copy Uniprom metal d.o.o. Nikšić je najveća državna nacionalna rudarska korporacija i najveći nacionalni izvoznik rude.

    Od oktobra 2015., Uniprom Metali su investirali više od 5 miliona u povećanje proizvodnih kapaciteta, popravku opreme i modernizaciju postrojenja fabrike koji su kupili od kompanije u stečaju, Rudnici Boksita SC.

    Ukupno 90% svjetskih zaliha boksita je koncentrisano u velikim sedimentnim naslagama u tropskim i suptropskim regionima – Zapadne Afrike, Južne Amerike, Australije i Jugoistočne Azije. Generalno, proces izvlačenja boksita zahtijeva izuzetno velike investicije što se često ispostavlja kao neefikasno u smislu troškova za kompanije koje pokušavaju da uđu na ovo tržište.

    Do sada, 26 vrsta mineralnih resursa je pronađeno na teritoriji Crne Gore. Danas, na osnovu dugoročnih vladinih koncesija, šest se eksploatiše (lignitugalj, smeđi ugalj, crvena boksitna ruda, olovna i cink ruda, arhitekturni ilidekorativni kamen i tehničko-konstruktivni kamen). Prethodno ih je bilo devet (cementne sirovine, laporac i sedra- Pljevlja, ruda barita – Pljevlja,glina za ciglu i cement – Pljevlja, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Danilovgrad iTivat, bentonit – Bar (Crmnica), sedra – Šavnik, bijela ruda boksita –prijestonica Cetinje, šljunak i pijesak glečerskog porijekla – Žabljak i morska so – Ulcinj).

    Deset vrsta mineralnih sirovina se ne eksploatiše (treset, nafta i gas, rude hroma i titanijuma, rude gvožđa, ruda bakra, dolomiti, kvarcni pijesak, kvarci gips).

    Unipromov poslovni model je kupovina rude boksita od podizvođača koji iskopavaju rudu iz nalazišta čiji je vlasnik Uniprom i onda prodaja po unaprijed ugovorenim cijenama po iskopanoj toni.

    Ove aktivnosti su najveći poslovni prihod grupe i prihodi nastavljaju da rastu godišnje po dvocifrenoj stopi.

    Oni koji žele detaljnu analizu brojki vezanih za boksit rudnike i/ili geološku studiju zaliha odobrenu od strane Ministarstva ekonomije treba da naskontaktiraju.

 

 

 

Website made by WEBENIX