mn 003 uniprom energija uniprom podgorica iskopavanje boksita proizvodnja aluminijuma hotel budva hotel tara hotel zija Copy    Cilj Uniprom Energy kompanije je da prepozna i iskoristi mogućnosti/potencijale za razvoj tržišta prirodnog gasa na Balkanu (generalno) i u Crnoj Gori (posebno). Fokusirana je na razvoj nove infrastrukture za snabdijevanje prirodnim gasom na Balkanu, zasnovan na potrebama regiona za obezbjeđenje energetske stabilnosti i prelaska na ekološki čist energent.

    Sljedeći ključni trendovi utiču na rast potrošnje prirodnog gasa::

-- kompanije sa zahtjevom Energetske Strategije EU kao uslova ulaska balkanskih zemalja u Evropsku uniju;

-- širenje infrastrukture prirodnog gasa i razvoj projekata TPG (tečnog prirodnog gasa) u Evropi;

-- pozitivni ekonomski efekti za potrošače kada se preusmjerava transport na gas kao pogonsko gorivo i energetska postrojenja za industrijska i društveno odgovorna preduzeća kada se preusmjeravaju sa naftnih derivata na prirodni gas;

-- vladina podrška u mnogim zemljama regiona (zelena tarifa), opštinske inicijative za prebacivanje prevoznih sredstava i javnog prevoza na prirodni gas.

Ograničenja za ulazak na tržište gasovod prirodnog gasa:

-- nerazvijena infrastruktura za prenos gasa (gasovoda) – Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska. Međutim, Srbija je jedan od evropskih lidera u dostavljanju KPG (komprimovanog prirodnog gasa) bez cjevovoda industrijskim postrojenjima i transportu;

-- odsustvo infrastrukture za prenos prirodnog gasa u Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji i Makedoniji;

-- nedovoljna sopstvena proizvodnja gasa (Srbija) i odsustvo istog u drugim balkanskim državama;

-- epostojanje bilo kakvih obližnjih terminala TPG.

      Crna Gora je strateška lokacija za izgradnju terminala TPG i potencijalna baza buduće infrastrukture transporta gasa na Balkanu.

Nalazi se blizu regionalnih čvorišta potrošnje gasa, optimalna logistika saključnih TPG terminala: For-sur-Mer (Francuska), Skikda (Alžir) i nepostojanje bilo kakvih obližnjih TPG terminala.

 

 

 

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke i pomoćnik američkog sekretara za fosilnu energiju Stiven Vinberg sa delegacijom, posjetili su 08.02.2020 kompaniju Uniprom KAP, koja je jedina u regionu instalirala sve potrebne, ekološki potvrđene, instalacije za tečni prirodni gas- LNG.

Glavni menadžer KAP-a, Nebojša Dožić, upoznao je američku delegaciju sa razvojnim planovima i investicijama Uniprom KAP-a, a posebno sa projektima koji podrazumijevaju korišćenje LNG-a.

“Ova investicija realizovana je uz korišćenje visokih tehnologija. Svi negativni parametri u proizvodnji, generisani starim načinom rada, a koji su predstavljali zatrovanost životne sredine, uz investiciju vrijednu preko 5 miliona eura, smanjeni su za 70 odsto. Gasna infrastruktura postavljena je kroz kompletan Uniprom KAP što je značajno doprinijelo velikom interesovanju inostranih investitora“, istakao je Dožić.

Sjedinjene Države, kako je saopšteno, istražuju mogućnost primjene tečnog gasa u srednjoj i istočnoj Europi što je i rečeno na radionicama u Crnoj Gori i Albaniji, a cilj bio je predstavljanje mogućnosti korišćenja prirodnog gasa kao potencijalnog rješenja za povećanje energetske sigurnosti, pristupa energiji, smanjenja troškova za energiju i boljoj zaštiti životne sredine.

   

Website made by WEBENIX