mn 001 uniprom podgorica proizvodnja aluminijuma iskopavanje boksita hotel budva hotel tara hotel zija Copy

    Uniprom je napravio sjajnu i inovativnu industrijsku zonu (park) u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Nekoliko modernih postrojenja (fabrika) se nalaziovdje pružajući zaposlenje stotinama lokalnih građana. Od jula 2014. , kada je zemljište kupljeno od kompanije u stečaju, KAP (Kombinat aluminijuma Podgorica), Uniprom je investirao više od 20 miliona EUR u povećanje proizvodnih kapaciteta, popravku opreme i modernizaciju. Danas, Uniprom je s ponosom jedan od najvećih državnih proizvođača i izvoznika sa više nego dovoljnim prostorom za rast u godinama koje dolaze.

    Unipromova poslovna zona u Podgorici ima velike prednosti kada su u pitanju proizvodna postrojenja koja žele da razviju svoje proizvodne sposobnosti:

a) povoljne cijene iznajmljivanja/kupovine zemljišta/prostora za fabriku;

b) niski porezi u Crnoj Gori (samo 9%) kao i podsticaji u smislu  plaćanja komunalija i drugih troškova;

c) relativno jeftina radna snaga;

d) jeftinija i čistija energija.

   Industrijska zona se nalazi blizu nekoliko važnih infrastrukturnih tačaka:glavnog međunarodnog aerodroma Podgorica, unutrašnje željezničke mreže povezane sa regionalnom željeznicom Bar – Beograd, udaljenost od svega 53km od najveće luke u Crnoj Gori (Bara). Novi auto-put se završava blizu zone koja će spojiti Uniprom sa glavnim putem Podgorica – Cetinje – Budva.

    Sistemi za električnu energiju, linije prenosa i trafostanice se poboljšavaju i pružaju mogućnost jeftinije energije u budućnosti. Dugoročni ugovor sa Elektroprivredom (crnogorsko državno energetsko preduzeće) je potpisanvezano za neprekidno snabdijevanje električnom energijom.

    Postrojenje je povezano sa sofisticiranom mrežom za snabdijevanje vodom i za kanalizaciju; postrojenje za tretman otpadnih voda se nalazi na obali rijeke Morače.

    U saradnji sa Uniprom Energy, mreža za snabdijevanje prirodnim gasom (KPGU saradnji sa Uniprom Energy, mreža za snabdijevanje prirodnim gasom (KPGi TPG) je postavljena širom Uniprom zone. Dakle, svi sadašnji i budući korisnici mogu da se povežu sa njom što će omogućiti uštede i dobrobiti za okolinu kao posljedicu smanjenih ispuštanja štetnih materija.

    Industrija aluminijuma predstavlja izrazito konkurentnu i visoko konsolidovanu industriju. Glavni razlog zbog koga se globalni proizvod dijeli u okviru male grupe proizvođača leži u činjenici da je proces proizvodnje aluminijuma visoko složen i intenzivan u smislu kapitala. Proces proizvodnje aluminijuma se sastoji od izvlačenja rude (treba imati uvidu da su izvori boksita oskudni u svijetu), proizvodnje glinice i topljenja aluminijuma. Unipromovo iskustvo, na čelu sa njegovim direktorom, gospodinom Veselinom Pejovićem, koji je u samoj industriji decenijama, u kombinaciji sa njegovom sopstvenom tehnologijom i postojanim pristupom cjenovno konkurentnoj energiji, omogućava biznis i neprekidno troškovno efikasnu proizvodnu šemu.

    Unipromove fabrike uključuju:

-- sprovođenje elektrolize aluminijuma, proizvodnja aluminijuma P1020 koji se prodaje kao T-Bar (99.7% aluminijum T-ingote ) proizvodnja premašuje 60 hiljada tona godišnje.

-- Legura silumin topionice –pravi odlivke, sve vrste legura od kojih je jedna za automobilsku industriju – preko 30 hiljada tona godišnje.