mn 001 uniprom podgorica proizvodnja aluminijuma iskopavanje boksita hotel budva hotel tara hotel zija Copy

    Uniprom je napravio sjajnu i inovativnu industrijsku zonu (park) u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Nekoliko modernih postrojenja (fabrika) se nalaziovdje pružajući zaposlenje stotinama lokalnih građana. Od jula 2014. , kada je zemljište kupljeno od kompanije u stečaju, KAP (Kombinat aluminijuma Podgorica), Uniprom je investirao više od 20 miliona EUR u povećanje proizvodnih kapaciteta, popravku opreme i modernizaciju. Danas, Uniprom je s ponosom jedan od najvećih državnih proizvođača i izvoznika sa više nego dovoljnim prostorom za rast u godinama koje dolaze.

    Unipromova poslovna zona u Podgorici ima velike prednosti kada su u pitanju proizvodna postrojenja koja žele da razviju svoje proizvodne sposobnosti:

a) povoljne cijene iznajmljivanja/kupovine zemljišta/prostora za fabriku;

b) niski porezi u Crnoj Gori (samo 9%) kao i podsticaji u smislu  plaćanja komunalija i drugih troškova;

c) relativno jeftina radna snaga;

d) jeftinija i čistija energija.

   Industrijska zona se nalazi blizu nekoliko važnih infrastrukturnih tačaka:glavnog međunarodnog aerodroma Podgorica, unutrašnje željezničke mreže povezane sa regionalnom željeznicom Bar – Beograd, udaljenost od svega 53km od najveće luke u Crnoj Gori (Bara). Novi auto-put se završava blizu zone koja će spojiti Uniprom sa glavnim putem Podgorica – Cetinje – Budva.

    Sistemi za električnu energiju, linije prenosa i trafostanice se poboljšavaju i pružaju mogućnost jeftinije energije u budućnosti. Dugoročni ugovor sa Elektroprivredom (crnogorsko državno energetsko preduzeće) je potpisanvezano za neprekidno snabdijevanje električnom energijom.

    Postrojenje je povezano sa sofisticiranom mrežom za snabdijevanje vodom i za kanalizaciju; postrojenje za tretman otpadnih voda se nalazi na obali rijeke Morače.

    U saradnji sa Uniprom Energy, mreža za snabdijevanje prirodnim gasom (KPGU saradnji sa Uniprom Energy, mreža za snabdijevanje prirodnim gasom (KPGi TPG) je postavljena širom Uniprom zone. Dakle, svi sadašnji i budući korisnici mogu da se povežu sa njom što će omogućiti uštede i dobrobiti za okolinu kao posljedicu smanjenih ispuštanja štetnih materija.

    Industrija aluminijuma predstavlja izrazito konkurentnu i visoko konsolidovanu industriju. Glavni razlog zbog koga se globalni proizvod dijeli u okviru male grupe proizvođača leži u činjenici da je proces proizvodnje aluminijuma visoko složen i intenzivan u smislu kapitala. Proces proizvodnje aluminijuma se sastoji od izvlačenja rude (treba imati uvidu da su izvori boksita oskudni u svijetu), proizvodnje glinice i topljenja aluminijuma. Unipromovo iskustvo, na čelu sa njegovim direktorom, gospodinom Veselinom Pejovićem, koji je u samoj industriji decenijama, u kombinaciji sa njegovom sopstvenom tehnologijom i postojanim pristupom cjenovno konkurentnoj energiji, omogućava biznis i neprekidno troškovno efikasnu proizvodnu šemu.

    Unipromove fabrike uključuju:

-- sprovođenje elektrolize aluminijuma, proizvodnja aluminijuma P1020 koji se prodaje kao T-Bar (99.7% aluminijum T-ingote ) proizvodnja premašuje 60 hiljada tona godišnje.

-- Legura silumin topionice –pravi odlivke, sve vrste legura od kojih je jedna za automobilsku industriju – preko 30 hiljada tona godišnje.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dusko Markovic i vlasnik kompanije Uniprom Veselin Pejovic, u Julu 2019 godine, su svecano otvorili novu fabriku: SILUMINA-LEGURA u Aluminijskom Kombinatu u Podgorici.  Ukpuna vrijednost ovog projekta iznosila je 11 miliona eura.  Citava proizvodnja od 30,000 tona specijalnih legura namijenjena je za ino trziste cime ce se znacajno uvecati vrijednost izvoza za 75 miliona dolara i angazovanje domacih kompanija. 

  SiILUMINI FA plant presentatition

  

 

Uniprom je 18. avgusta 2020 pustio u rad fabriku aluminijskih trupaca-bileta u okviru Kombinata aluminijuma Uniprom, koja obezbjeđuje 70 novih radnih mjesta. Kapacitet fabrike biće 70.000 tona trupaca godišnje, investicija je vrijedna oko 15 miliona eura.

Otvaranju fabrike prisustvovali su Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i Predsjednik Vlade Duško Marković.

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je da je evropski put – proces promišljene strateške transformacije svih segmenata našeg društva, uključujući i industriju. Premijer je kazao da smo danas svjedoci da je za 16 mjeseci nova fabrika otvorila kapije za oko 70 novih radnika, da je investicija vrijedna oko 15 miliona eura realizovana u vrlo kratkom roku i da kreće u godišnju proizvodnju od čak 70 hiljada tona bileta, vrijednih na ino tržištu oko 175 miliona dolara. “Proizvod standardizovanog kvaliteta, koji se kotira na berzama od Londona do Čikaga i čija vrijednost diktira poteze najvećih globalnih korporacija. Danas, kada svjedočimo šestogodišnjem zdravom radu te proizvodnje, lakše je nego ikad reći da aluminijska industrija ima još mnogo toga da pruži Crnoj Gori…Novih 25 miliona eura, materijalizovanih u dvije nove fabrike, izdižu krajnji proizvod crnogorske aluminijske industrije za stepenicu više. Baš kao što smo prošle godine svjedočili prvom iskoraku – temeljnoj promjeni pristupa, danas potvrđujemo pravi put. Put ka proizvodnji finalnih proizvoda, koja će, kada je dosegnemo, biti konačni dokaz transformacije naše industrije u modernu razvijenu industriju. Pet decenija tradicije i lekcija naučenih iz brojnih iskušenja, čak i nekih situacija koje su nam izgledale bezizlazne, ali prije svega odlučnost, predanost i inventivnost sadašnjeg vlasnika, gospodina Pejovića i menadžerskog tima, obavezuju sve nas da se sa posebnom senzibilitetom i ubuduće odnosimo prema potencijalu koji nosi proizvodnja aluminijuma”, kazao je Marković.

“Ovakvi projekti jačaju crnogorsku ekonomiju i utiču na poboljšanje kvaliteta života naših građana” rekao je Đukanović.

Gospodin Pejović je istakao da će fabrika bileta, zajedno sa fabrikom legura dostići proizvodnju čija je vrijednost izvoza preko 200 miliona godišnje. Najavio je takođe početak radova na trećoj fabrici do kraja godine.

   Billet Plant Prezentacija

 

 

Website made by WEBENIX